Zalety słodzika z aspartamem

Cukier nadaje napojom i pokarmom wspaniały smak. Wielu ludzi nie może się bez niego obejść, ponieważ jest dla nich powrotem do dzieciństwa, ucieczką od problemów. Pozwala uzyskać stan błogostanu. Problem w tym, że to jedyna zaleta cukru, którego lista wad liczy wiele pozycji.

Dlaczego warto zastąpić cukier spożywczy aspartamem?

 

Spożywana w nadmiarze sacharoza, bo to nią jest cukier używany zwykle do wypieków i słodzenia herbaty czy kawy albo przetworów, zwiększa ryzyko zapadnięcia na wiele chorób. Stosując ją zbyt często i w zbyt dużej ilości, narażamy się na próchnicę (efekt wstępnego rozkładania sacharozy w jamie ustnej przez bakterie fermentacyjne), cukrzycę i nadwagę.

Cukier zwiększa nie tylko poziom glukozy, ale również cholesterolu. W związku z tym stwarza niebezpieczeństwo doznania zawału serca i rozwoju miażdżycy. Na liście negatywnych skutków spożywania sacharozy znajdują się też: nefropatia, nadciśnienie.

Wedle najnowszych ustaleń amerykańskich specjalistów cukier ma toksyczne właściwości. Ich zdaniem ten naturalny czynnik słodzący stymuluje zmiany nowotworowe w organizmie.

Sęk w tym, że trudno zrezygnować ze słodzenia. Na szczęście nie trzeba tego robić. Można jednak zastąpić cukier innym czynnikiem poprawiającym smak. Dobrym wyborem będzie słodzik z aspartamem. Dlaczego on?

Ten syntetycznie wytworzony związek chemiczny składający się z grup kwasu asparaginowego oraz fenyloalaniny ma wiele zalet. Przede wszystkim jest o wiele słodszy od cukru spożywczego. Nie zawiera kalorii. Nie podnosi stężenia glukozy we krwi. Jego słodki smak utrzymuje się w ustach dłużej niż ten wywołany przez sacharozę.