Odporność pochodzi z jelit

Odporność jelitowa chroni organizm przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Odpowiada też za prawidłowe przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Prawidłowa mikroflora jelitowa może zostać zakłócona m.in. przez dietę bogatą w cukry proste i białko.

Budowa układu immunologicznego a odporność jelitowa

Układ immunologiczny, czyli odpornościowy składa się z grasicy, szpiku kostnego, węzłów chłonnych, śledziony, migdałków oraz tkanki limfoidalnej (inaczej limfatycznej). Aż 70-80% tzw. tkanki limfoidalnej mieści się w jelitach. Odporność jelitowa może zostać zakłócona przez zbyt małą ilość pożytecznych bakterii. Warto je uzupełniać, stosując zbilansowaną dietę i sięgając po preparaty uzupełniające mikroflorę, takie jak Sanprobi.

Kępki Peyera – źródło odporności jelitowej

W tkance limfatycznej znajdują się limfocyty – komórki, które są przez nią wytwarzane i chronią organizm przed chorobami. Rozróżnia się grudki limfatyczne rozproszone i skupione na całej długości jelita. Kępki Peyera należą do grudek skupionych i znajdują się w błonach śluzowej oraz podśluzowej przewodu pokarmowego. Leżą głównie w końcowym odcinku jelita cienkiego – jelicie krętym. Ich działanie przypomina funkcjonowanie migdałków znajdujących się w gardle. Bronią organizm przed atakiem drobnoustrojów chorobotwórczych.

Funkcje kępek Peyera

Kępki Peyera są odpowiedzialne za rozpoznanie mikroorganizmów wywołujących choroby, które docierają do jelita cienkiego. Jeśli drobnoustroje pojawią się w organizmie, kępki zwalczają je, tworząc odpowiedź immunologiczną. Grudki skupione w jelicie cienkim mają za zadanie także rozpoznawać antygeny z pokarmów i mikroflory bakteryjnej. Dzięki temu pożyteczne bakterie i składniki odżywcze z jedzenia są przyjmowane i wykorzystywane do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Czynniki, które osłabiają odporność jelitową

Odporność pochodzącą z jelit osłabiają takie czynniki jak intensywny tryb życia, stres bądź nieprawidłowa dieta. Mikroflora jelitowa może być uboższa na skutek jedzenia wysoko przetworzonej żywności, dużych ilości białka oraz cukrów prostych. Niekorzystnie działają na nią także nadwaga i otyłość, zaburzenia gospodarki jelitowej bądź nieprawidłowości w tolerancji glukozy, zespół metaboliczny, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca oraz choroba niedokrwienna serca. Osłabienie odporności jelitowej może objawiać się drażliwością, przewlekłym zmęczeniem, problemami ze snem, a także bólami głowy i mięśni.